Jakie korzyści daje generator ozonu?
Ozonator to sprzęt, który zdezynfekuje powietrze, żywność, a nawet wodę. Używa się go zarówno w domach, jak i przemyśle. Co warto o nim wiedzieć?
Generator ozonu jest urządzeniem wytwarzającym ozon, które pomaga oczyścić powietrze. Sprzęt jest skutecznym narzędziem w walce przeciwko nieprzyjemnym zapachom, bakteriom, wirusom, alergenom i innym szkodliwym substancjom znajdującym się w powietrzu. Neutralizuje nieprzyjemne zapachy spowodowane przez pleśń lub zwierzęta domowe.
Ozon to silny środek dezynfekcyjny
Ozonator to urządzenie, które za pomocą wyładowań elektrycznych przekształca dwuatomowy tlen (obecny w otaczającym nas powietrzu) w trójatomowy ozon. Jest to gaz o silnych właściwościach utleniających, co czyni go doskonałym środkiem dezynfekującym.
Generator ozonu jest o wiele skuteczniejszy niż zwykły chlor. Stosuje się go do niszczenia bakterii, wirusów, grzybów i innych mikroorganizmów. Zarówno osoby prywatne, jak i firmy korzystają z generatorów ozonu. Służą one do usuwania nieprzyjemnych zapachów, oczyszczania powietrza i wszystkich przedmiotów, które mają z nim kontakt. Stosuje się je również do uzdatniania wody oraz żywności.
Generator ozonu — pamiętaj o środkach bezpieczeństwa
Wytwarzany przez urządzenie ozon, wydostaje się przez wentylatory umieszczone w obudowie urządzenia. Gaz jest szkodliwy i drażniący dla ludzi i zwierząt. Ze względu na biobójcze właściwości ozonu, należy unikać przebywania w pomieszczeniu, w którym przeprowadzany jest zabieg. Odczekaj około dwóch godzin po ozonowaniu, zanim wrócisz do pomieszczenia lub przewietrz mieszkanie przez około 20 min.
Jak wygląda ozonowanie pomieszczeń?
Ozonowanie pomieszczeń jest bardzo prostą czynnością. Wystarczy ustawić ozonator w rogu pomieszczenia, podłączyć go do gniazdka i ustawić timer na czas zalecany w instrukcji.
Pomieszczenie o powierzchni około 20 m2 powinno być ozonowane przez około 1,5 godziny. Sprzęt ma wbudowany zegar czasowy, który można dowolnie programować. Kiedy czas upłynie, urządzenie automatycznie się wyłączy. Wówczas trzeba odczekać, aż ozon rozpadnie się na tlen. Przed wykonaniem ozonowania warto odsunąć meble od ścian i otworzyć szafki, aby gaz mógł dotrzeć do praktycznie każdego zakamarka.
Ozonowanie wody i żywności — na czym polega?
Generatory ozonu, które są używane do ozonowania wody i żywności różnią się od ozonatorów powietrza tym, że generują mniej ozonu, ale o znacznie większym stężeniu.
Do rozpuszczenia ozonu w wodzie, wymagany jest wysokie stężenie ozonu w gazie opuszczającym urządzenie. Należy pamiętać, że wraz ze wzrostem temperatury wody, wzrasta również rozpuszczalność ozonowanej wody. W związku z tym należy upewnić się, że temperatura wody przeznaczonej do ozonowania nie przekracza 25 stopni Celsjusza.
Technika ozonowania rozpoczyna się od zanurzenia kamieni wykorzystywanych do bąbelkowania w misce z wodą. Kamienie te są podłączone do rurki, która zaczyna się na końcu ozonatora i rozciąga się w dal. Pojemnik z pięcioma litrami wody potrzebuje około 20 minut na bąbelkowanie, czyli ozonowanie poprzez dyfuzję. Możesz ozonować samą wodę lub taką, w której jest zanurzona żywność. W ten sposób pozbędziesz się antybiotyków i pestycydów.
Generator ozonu to urządzenie, które ma wszechstronne zastosowanie. Jedno jest pewne — dzięki niemu powietrze w Twoim domu będzie czystsze, a żywność wolna od chemicznych dodatków.